top of page

Teatermanus

 

Under åren har jag skrivit en del pjäser. Några har jag skapat tillsammans med andra författare eller skådespelare. Här finns pjäser för barn och vuxna, historiska dramer liksom cabaréer. Jag rör mig tämligen fritt mellan genrer, allt beroende på uppdragets art. Här nedan följer en lista över manus, tillgängliga att läsa eller att iscensätta.

 

Vill du beställa ett läsmanus så klicka på knapparna nedan.

Tänk på att du måste ha tillstånd om du vill göra en uppsättning av något manus.

 

Doris - mitt i planeten

Pjäs för barn från 6 år, ca 45 min. Kan spelas av 2 skådespelare.

Dogge lever ensam med sin pappa, eftersom hans mamma är död. På skolgården blir han utsatt för De Tuffa Typerna. Plötsligt en dag, i veckan efter påsklovet, dyker plötsligt Doris upp på skolgården. Hon kommer från en annan planet. Där sitter hennes mamma fängslad och nu har Doris ett uppdrag att utföra här, för att befria sin mamma. Hon måste ha Dogges hjälp...

En förtrollad skatt

En pjäs för barn i skolåldern. Ca 40 min, 2-3 skådespelare.

Baserad på den faktiska historien om Loshultskuppen 1676. Manus tillsammans med Billy Nilsson.

Det var en gång ett land som erövrades av det stora grannlandets kung. När folket i det lilla landet vill leva i fred som de alltid gjort, tog kungen i med hårdhandskarna. Hos Mats och Mette flyttade så Löjtnant Hårdhandske in och tog kommandot. Mats kastades ut och tvingades "på skogen", han blev fredlös. Nu måste han hitta ett sätt att  dra kungen vid näsan för att återse sin Mette.

Förrädarland

Pjäs i två akter fritt efter Vilhelm Mobergs roman.

Förrädarland väver en berättelsens väv runt människorna som levde på gränsen mellan 1500-talets Danmark och Sverige. Antingen den egna eller fiendekungen drog förbi, nog fick gränsfolket sitta emellan. Men man gifte sig över gränsen, hjälpte och varnade varandra för nya härnadståg. Ofta med dödsstraff som insats. Folket förråde kriget för fredens skull.

Gorillans tårar

En pjäs från 7 år, Ca 45 min. 2-3 skådespelare.

Amalia är tio år. På en cirkus möter hon en ledsen gorilla som längtar efter sin lilla unge som är kvar i djungeln. Amalia tar på sig att finna gorillaungen. I djungeln får hon hjälp av schimpansen Animal, och andra för att nå fram till Gorillornas berg innan det är för sent. En historia om hur vi behandlar vilda djur, men också om en flicka som övervinner sina rädslor och gör drömmen sann.

Häxan i garderoben

En pjäs för alla från 7 år. Ca 45 min, 2-3 skådespelare.

Stina bor söder om järnvägen. Skolan ligger på den norra sidan. Där blir hon retad av alla elaka "norrskallar". Stina gömmer sig i garderoben. Plötsligt kommer Anna, som behöver hennes hjälp att rädda sin mamma undan häxprocesserna. Med knep från både dåtid och nutid, ger de sig i kamp med lögnaktiga präster, ohederliga domare och otroliga blåkullahsitorier...

Klassens timme - en våldsam eftermiddag

Ungdoms/vuxenpjäs. Ca 60 min. 12-15 skådespelare, varav de flesta under 20 år.

"Inspirerad" av den förskräckliga skjutninge på Columbine High School.

Pjäsen utspelas i ett klassrum på gymnasiet någonstans i Sverige. Willy kommer till skolan med pistol och tar sina klasskamrater som gisslan. Han tillhör en facistisk cell och ska utföra ett våldsdåd och upprätta den svenskhetens stolta fana. Instängda och under hot om våld skapas konflikter och nya lojaliteter i rummet. Varje person går igenom ett mentalt reningsbad.

Livets Lotteri - Lycka Till!

Helaftonsföreställning. 8-10 artister. Mycket musik, helst levande orkester.

En cabaret som tar tempen på tiden och tillvaron. Manus tillsammans med Billy Nilsson.

Livets lotteri, det gäller att ha tur. Eller rika föräldrar. Helst både och. Annars får man bli sin egen lyckas smed och ställa sig på den vinnande sidan. Satsa rätt! Den som inte satsar skall heller icke vinna! Sorry, nån måste ju förlora. Alltså en cabaret som gisslar och belyser trender, traditioner och galenskaper i tiden. Det fanns de som sa att det hade släktskap med Hasseåtage. Läs själva!

Ljusets gåta

Musikteater. Familjeföreställning. 12-30 roller, många barnroller.

 

En Astrid Lindgren-inspirerad saga om kampen om Ljuset. Mörkrets Furste vill lägga hela jorden under sitt förtryck. Ljusets Drottning tar hjälp av den mest oansenliga lilla flickan, Lumina, för att kämpa mot Mörkrets krafter. Hon måste finna tre hemliga nycklar för att kunna befria Ljuset. Lumina växer med uppgiften. Hon tar också lite hjälp av sin vän Tibio på den äventyrliga resan...

Resa mot guld

Familjeföreställning från 7 år. Ca 50 min. Kan spelas på 2-3 upp till tiotalet skådespelare.

Pjäsen utspelas i två tidsplan, nutid och 1880-talets Sverige och USA.

Sonjas mamma har inget jobb. Därför måste de flytta till en annan stad. Sonja vill inte. Hon hittar en amerikakoffet med en gammal dagbok, som skrivits av en ung flicka, Klara, på 1880-talet. Där får hon läsa hur Klara skickas iväg ensam, undan svält och fattigdom, till det nya landet. Där och på vägen dit är hon med om omtumlande strapatser. Tjuvåker tåg och ångbåt, gräver guld och mycket mer...

Ringaren i Notre-Dame

Musikteater. Familjeföreställning från 8 år, ca 70 min. Kan spelas på 4-10 skådespelare.

Musik av Björn Larsson

Historien berättar för oss om längtan efter kärlek, om behovet av syndabockar och om utanförskapets smärta. Här ryms såväl passion och hopp som uppror, sorg och ond bråd död. Ett stort galleri av mänskliga motsatser: den fule Quasimodo, den sköna Esmeralda, den fanatiske Prästen, den falske Febus m fl. Och... det slutar inte skimrande lyckligt, som hos Disney. Men vackert är det.

Please reload

bottom of page