top of page

Modet att berätta

Övriga meriter

OM

Vill du se en fullständig CV? Klicka på knappen.

Modet att berätta

När jag var liten var jag snaggad, hade stora öron och gillade att bära hatt. ​Då krävdes det mod att våga gå till skolan. Sen dess har jag växt ikapp mina öron något, snaggar mig aldrig och bär väldigt sällan hatt. Jag växte upp i ett litet samhälle, numera bor jag i storstan. Då skapade jag andra världar och identiteter i leken, nu iscensätter jag dem på en teaterscen, i en film eller i ett manus. Jag har alltid varit fascinerad av berättelser. Stora berättelser, små berättelser, vilda berättelser, sorgsna, glada, roliga, fantastiska, förfärliga och härliga berättelser. 

 

Teater

Inom teaterområdet har jag regisserat ett femtiotal uppsättningar och skrivit manus till ett tjugotal. Mycket teater för barn och ungdomar, men även mycket musikteater, show och cabaret. Urval: musikalerna ALLT ELLER INGET (The Full Monty) och CABARET, (Goodshow Production), Unga Musikteatern i Skåne, Göta Lejon, Teater Nostra, Länsteatern i Örebro, Länsteatern i Blekinge, Circonova m fl teaterinstitutioner. Koffertteatern, Kristallteatern, Studioteatern, Boulevardteatern, Teater Martin Mutter, m fl fria teatergrupper. På senare år har jag återupptagit det egna skådepelandet igen, senast två komedier på Västerås Teater, Kuta och kör samt Funny Money.

 

Film

Inom filmområdet har jag deltagit i ett tiotal dokumentärfilmsproduktioner, tillsammans med Carl Slättne, varav de flesta för SVT. Urval:, Brottet, Marknadsgyckel, Smörgåsbordet, Babylon – råttans tidevarv för TV. Har dessutom regisserat en spelfilm – RASTEN – som visats på biografer. För den erhöll jag 1989 Filmens dags stora pris för bästa filmregidebut. I eget produktionsbolag Våga vara – Våga mötas, dokumentärfilm om ungdomars livsviktiga frågor samt Huvudet högre än sig själv, dokumentärfilm om musikens betydelse för människors möten. Även uppdragsfilm.

Undervisning

1986-2009 hade jag en årligen återkommande gästlärartjänst på Dramatiska Institutet i Stockholm, där jag undervisade i Scenisk Gestaltning på kursen Media-Estetik-Pedagogik, liksom jag varit ansvarig för motsvarande utbildning på Lärarutbildningen vid Malmö Högskola. Under åren har jag undervisat i en mängd olika sammanhang, korta och långa kurser. Flitigt anlitad på företag och institutioner för föreläsningar, temadagar och workshops i kreativt skapande, berättande, dramaturgi mm. Lärare i kursen Att agera framför kameran på Film/teaterlinjen vid C4-gymnasiet, Estetiska programmet i Kristianstad, där jag även undervisat i Scenisk Gestaltning och ansvarat slutproduktionen för åk 3 på teaterlinjen. 

 

Chefsuppdrag

Berättarstudion/Interactive Institute, Malmö, studiochef, 2001-2004. Kulturhuset Barbacka, Kristianstad, chef/konstnärlig ledare, 1999-2001. Unga Musikteatern i Skåne, teaterchef/konstnärlig ledare, 1996-1998.

 

Övriga meriter

Text och redaktion för boken Teaterproduktion (läromedel för Estetiska Programmet) 1996. Utredning om fria teatergruppers situation i ett regionalt perspektiv. Uppdrag av Region Skåne 2001. Expert åt Skolverket i kursplanerevidering för Estetiska programmet, 2005-06, medlem i Kultur Skånes referensgrupp för Scenkonst 2007-2009

 

Modet att berätta
Teater
Film
Undervisning
Chefsuppdrag
Övriga meriter
bottom of page